Dag 11 - bröllopsdagen

Upp o hoppa kl 7.30 för att åka till bröllopslokalen men innan dess äta frukost o duscha och göra oss i ordning för kyrkan. Linda, Elise och Johnny skulle ju spela och sjunga vid ceremonin. Generalrepetitionen satt bra och akustiken i Nordlyskatedralen var fantastisk!
Kl 13.30 strömmade folket till och det var en vacker syn! Alla dessa färgglada dräkter med mängder av silversmycken som glänste i solljuset!
Ceremonin var mycket vacker och något annorlunda än vår svenska vigsel. Prästens tal till brudparet fångade verkligen de två personerna som stod längst framme vid altaret!
När våra barn sen sjöng (Med Dig vid min sida) så var inte ett öga torrt.


Så gick avfärden till festlokalen. Väl framme var allting klart för att äta bidos, en slags kalops på ren, myltekräm, grädde och hjortron samt tårtor till tusen! Till detta dricks röd saft och inget annat.
Det är kutym på samebröllop att man tar hänsyn till de som av olika skäl inte dricker alkohol.
Bar fanns dock, snickrad av Martin och Janne. Den öppnade kl 21 och då var det fri intagning av alla alkoholhaltiga drycker.
Jag hade fått äran att vara toastmaster tillsammans med Inger Eline, Saras äldsta syster. Det var inte så särskilt ansträngande då det inte är tradition att hålla tal på bröllop bland samer. Det blev vi svenskar som tjötade i stället.
Efterhand kom olika talanger fram. Bland annat tre samekvinnor som jojkade så att taket lyfte.
Det jojkades även till discodansen fram på kvällen. Inte helt oväntat var det smålänningar som var flitigast på dansgolvet. Något som väckte både munterhet och förvåning var när vi män från Småland ställde oss i disken under en och en halv timma! Många kameror togs fram och samekvinnorna var tydliga med att detta borde de få se mer av från sina egna män. De tyckte nog att vi var lite knapsu. (Läs Mikael Niemi så förstår ni vad det betyder).
När vi dansat några timmar blev det nattamat lax,  isterband, äggröra, smör bröd mm
Det blev en sväng till på dansgolvet innan vi kröp till sängs vid halv tre. Vi somnade till jojkande röster utanför husbilarna. Det var pricken över i.





















































































































Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 6

Dag 7

Dag 12